PRAGUE
2008 · Catalunya

Casa MIS

El projecte aborda la reforma i la rehabilitació d’una casa entre mitgeres del nucli històric de Sant Boi. Es tracta d’una edificació antiga, de construcció heterogènia i amb adicions i modificacions de les seves parts de cronologies molt diverses que acaben a inicis del segle XX però que es remunten pel cap baix al segle XV.
Vam trobar un edifici molt deteriorat. El projecte vol pensar la casa com un gran contenidor limitat pel seus murs gruixuts i irregulars que en mantenen la volumetria i que s’incorporen a la intervenció amb la plusvàlua de la seva tectònica. Hi ha sostres de bigues de fusta i voltes que es consoliden i romanen. D’altres, en pitjor estat, es fan nous de biguetes metàl·liques i tauler contraxapat.
La decisió principal del projecte és ressituar lleument la cota d’aquests nous sostres i moure la posició original de l’escala, de manera que capgira la concepció de l’espai interior de la casa i la seva llei distributiva. Desapareixen els passos interiors foscos i es generen subtilment, en un tot continu, uns espais servits i uns espais servidors que basculen, els darrers, a tocar de l’escala que els relliga verticalment. L’espai flueix sempre a través d’aquests interiors diàfans, acaronant els plans irregulars de les parets ancestrals de perímetre, en un volum únic que et convida, des de qualsevol racó de la casa, a descobrir sempre noves visuals inesperades i suggerents.
La simplicitat de l’elecció dels materials i dels colors (el blanc dels sostres i parets, la fusta dels paviments, el color roig del linòleum, el contrapunt d’unes instal·lacions vistes, etc) ajuda a crear una atmosfera de llum i frescor que et permeten rellegir aquesta vella casa amb un ulls verament contemporanis. Una discreta façana a carrer es compensa per l’esclat del pati interior, amb avidesa obsessiva d’aire i llum que alena vida a tot l’habitatge.

Emplaçament

Sant Boi de Llobregat.

Client

Privat

Superfície

150m²

Data projecte

2007

Període obra

2008 - 2009

SHARE PROJECT